PénzSztár 2019

  A Magyar Faktoring Sz√∂vets√©g a P√©nzSzt√°r Verseny szakmai egy√ľttmŇĪk√∂dŇĎ partnere. Id√©n hetedik alkalommal ker√ľl sor a P√©nzSzt√°r Hazai √©s K√ľlhoni Magyar K√∂z√©piskol√°k P√©nz√ľgyi, Gazdas√°gi √©s V√°llalkoz√°si verseny√©re. A verseny c√©lja, hogy f√∂lh√≠vja a fiatalok figyelm√©t a p√©nz√ľgyi mŇĪvelts√©g fontoss√°g√°ra √©s j√°t√©kos form√°ban bŇĎv√≠tse √©s elm√©ly√≠tse p√©nz√ľgyi, v√°llalkoz√°si ismereteiket.

Jelentkezni a www.penzsztar.hu honlapon el√©rhetŇĎ regisztr√°ci√≥ kit√∂lt√©s√©vel lehet.
A jelentkez√©si h√≠v√°s let√∂lthetŇĎ.

 

  Tiszt√ļj√≠t√°s a Magyar Faktoring Sz√∂vets√©gben

A Magyar Faktoring Sz√∂vets√©g 2019.05.08-√°n z√°rsz√°mad√≥ √©s tiszt√ļj√≠t√≥ k√∂zgyŇĪl√©s√©t tartott. A tags√°g elfogadta a sz√∂vets√©g 2018. √©vi besz√°mol√≥j√°t √©s tov√°bbi h√°rom √©vre √ļjrav√°lasztotta az eln√∂ks√©get.

Elnöknek ismét Csáki Ferencet (OTP Bank Nyrt.) választották, az alelnök Gál Gaszton (CIB Bank Zrt.), az elnökség tagjai Major- Maróthy Zsolt (MagNet Faktor Zrt.), Ráner Balázs (Takarék Faktorház Zrt.) és Suták Péter (MKB Zrt.)

 

  Sajtótájékoztató

A Magyar Faktoring Sz√∂vets√©g 2018. j√ļnius 27.-√©n sajt√≥t√°j√©koztat√≥t tartott.
A sajt√≥k√∂zlem√©ny sz√∂vege let√∂lthetŇĎ itt.

 

  XI. Soproni P√©nz√ľgyi Napok 2017. szeptember 21-22.

A r√©szletes program let√∂lthetŇĎ itt.

 

  Sajtótájékoztató

A Magyar Faktoring Sz√∂vets√©g 2016. j√ļlius 25.-√©n sajt√≥t√°j√©koztat√≥t tartott.
A sajt√≥k√∂zlem√©ny sz√∂vege let√∂lthetŇĎ itt.

 

  Sajtótájékoztató

A Magyar Faktoring Szövetség 2015. 07. 21.-én sajtótájékoztatót tartott.
A sajt√≥t√°j√©koztat√≥ sz√∂vege let√∂lthetŇĎ itt.

 

  Sajtótájékoztató

A Magyar Faktoring Sz√∂vets√©g 2014. 07. 18.-√°n sajt√≥t√°j√©koztat√≥t tartott az √°gazat helyzet√©rŇĎl, fejlŇĎd√©si lehetŇĎs√©geirŇĎl. A sajt√≥t√°j√©koztat√≥ sz√∂vege let√∂lthetŇĎ itt.

 

  Tiszt√ļj√≠t√°s a Faktoring Sz√∂vets√©gben:

A Magyar Faktoring Sz√∂vets√©g 2013. m√°jus 7.-√©n tiszt√ļj√≠t√≥ k√∂zgyŇĪl√©st tartott, mivel az eln√∂ks√©g mand√°tuma lej√°rt. Negyedszerre is eln√∂kk√© v√°lasztott√°k Cs√°ki Ferencet (OTP Bank), aki hetedik √©ve t√∂lti be a sz√∂vets√©gben ezt a posztot. A Sz√∂vets√©g aleln√∂ke lett G√°l Gaszton (CIB Faktor Zrt.). Eln√∂ks√©gi tagg√° v√°lasztott√°k dr. Jakab Csab√°t (Magyar K√∂vetel√©skezelŇĎ Zrt.), Moln√°r Tam√°st (OTP Bank) imm√°r harmadszor, √©s R√°ner Bal√°zst (Unicredit Bank).

Az √ļj eln√∂ks√©g s√ļlypont feladat√°nak tekinti a szakmai, √©rdekv√©delmi szervezetekkel t√∂rt√©nŇĎ eddigin√©l is szorosabb kapcsolat√©p√≠t√©st, √©s idejekor√°n fel k√≠v√°n k√©sz√ľlni arra, hogy a szakma fejlŇĎd√©s√©t kellŇĎ jogi h√°tt√©r biztos√≠tsa az √ļj Ptk. hat√°lybal√©p√©s√©t k√∂vetŇĎen is.

A k√∂zgyŇĪl√©sen bemutattak egy f√ľggetlen kutat√≥i forr√°sra t√°maszkod√≥ √ļj elemz√©st, amely nyugat-eur√≥pai orsz√°gok adatainak √∂sszehasonl√≠t√≥ elemz√©se alapj√°n meg√°llap√≠tja, hogy a faktoring az eur√≥pai orsz√°gok √°tlag√°hoz hasonl√≥ fejlŇĎd√©s r√©v√©n Magyarorsz√°gon 2015-ig +200-400 mrd Ft-tal, 2020-ig +1.100-1.600 milli√°rd forinttal j√°rulna hozz√° a magyar GDP n√∂veked√©s√©hez, illetve 2015-ig 15.000, 2020-ig pedig 55.000 munkahely keletkez√©s√©t eredm√©nyezn√© a mikro-, kis-, √©s k√∂z√©pv√°llalati szektorban.

 

  Sajtótájékoztató

2013. √°prilis 15.-√©n a Magyar Faktoring Sz√∂vets√©g sajt√≥t√°j√©koztat√≥n ismertette a hazai faktoring forgalom 2012. √©vi √°ltal√°nos jellemzŇĎit. A sajt√≥t√°j√©koztat√≥ sz√∂vege let√∂lthetŇĎ itt.

 

  sajtótájékoztató

2012. febru√°r 17.-√©n a Magyar Faktoring Sz√∂vets√©g sajt√≥t√°j√©koztat√≥n ismertette a 2011. √©vi piaci eredm√©nyeket, a forgalom alakul√°s√°t, a faktoring √ľgyfelek √°gazati √©s v√°llalatm√©ret szerinti megoszl√°s√°nak v√°ltoz√°s√°t, a faktoring szolg√°ltat√°s finansz√≠roz√°si szerep√©nek fel√©rt√©kelŇĎd√©s√©t √©s a 2012. √©vi t√∂rekv√©seket. Emellett hangs√ļlyosan foglalkoztak a KIM honlapj√°ra felker√ľlt √ļj Ptk. faktoring fejezet√©vel. Ez ut√≥bbit illetŇĎen a szakma a rendelkez√©sre √°ll√≥, t√°rsadalmi egyeztet√©s idŇĎszak√°ban arra t√∂rekszik, hogy a jogalkot√≥t ism√©telten t√°j√©koztassa arr√≥l, hogy a faktoring hazai √©s nemzetk√∂zi gyakorlata l√©nyegi pontokon elt√©r a Ptk. javaslatban foglalt faktoring szerzŇĎd√©s fejezettŇĎl.
A sajt√≥t√°j√©koztat√≥ sz√∂vege let√∂lthetŇĎ itt.

 

  Z√°rsz√°mad√≥ √©s tiszt√ļj√≠t√≥ k√∂zgyŇĪl√©s

A Magyar Faktoring Sz√∂vets√©g √°prilis utols√≥ napj√°n z√°rsz√°mad√≥ √©s tiszt√ļj√≠t√≥ k√∂zgyŇĪl√©st tartott. Ism√©t eln√∂kk√© v√°lasztott√°k Cs√°ki Ferencet, a Magyar Factor Zrt. vez√©rigazgat√≥j√°t, √©s egy tag kiv√©tel√©vel a r√©gi eln√∂ks√©g viszi tov√°bb a Sz√∂vets√©g vezet√©s√©t. Aleln√∂kk√© v√°lasztott√°k ism√©t R√©dei Gabriell√°t, a Next-Faktor Zrt. vez√©rigazgat√≥j√°t, √©s √ļjra az eln√∂ks√©g tagja lett Bali Anna a Prim√°tus Zrt., tov√°bb√° Moln√°r Tam√°s az MKB Bank igazgat√≥ja. √öj tagja a vezetŇĎ test√ľletnek Major-Mar√≥thy Zsolt, a CE Faktor Zrt. vez√©rigazgat√≥ja.

2009-ben, a szakma √ļjkori t√∂rt√©net√©ben elŇĎsz√∂r fordult elŇĎ, hogy szŇĪk√ľlt, mintegy 10 %-kal a foly√≥ faktoring piaca. A 740 Md. Ft. √©rt√©k√ľ brutt√≥ faktor√°lt forgalom √≠gy is h√°romszoros√°ra nŇĎtt az elm√ļlt hat √©vben √©s a Sz√∂vets√©g becsl√©se szerint, imm√°r megk√∂zel√≠ti a KKV k√∂r bankokt√≥l ig√©nyelt r√∂vidlej√°rat√ļ hitel√°llom√°ny√°nak 10 %-√°t. Ez azt jelzi, hogy a faktoring napjainkban m√°r messze nem margin√°lis p√©nz√ľgyi szolg√°ltat√°s, hanem sz√°mottevŇĎ eleme a r√∂vid t√°v√ļ finansz√≠roz√°si eszk√∂zt√°rnak.

A Sz√∂vets√©g fŇĎ t√∂rekv√©sei k√∂z√∂tt szerepel a j√∂vŇĎben csak√ļgy, mint eddig, hogy term√©szetes √ľgyf√©lk√∂re, a kis- √©s k√∂z√©pv√°llalatok sz√°m√°ra olyan finansz√≠roz√°si k√∂rnyezetet teremtsen, amely seg√≠ti e v√°llalkoz√≥i k√∂r n√∂veked√©s√©t, megerŇĎs√∂d√©s√©t. Ezzel f√ľgg √∂ssze, hogy akt√≠van r√©szt vesz a kis √©s k√∂z√©pv√°llalkoz√°sok finansz√≠roz√°si helyzet√©hez kapcsol√≥d√≥ szab√°lyoz√°s m√≥dos√≠t√°s√°nak elŇĎk√©sz√≠t√©s√©ben, pl. a l√°nctartoz√°sok cs√∂kkent√©s√©nek t√©m√°j√°ban.

Ugyancsak s√ļlyponti, t√∂bb √©vre visszany√ļl√≥ t√∂rekv√©s EU-s forr√°sokb√≥l megval√≥s√≠that√≥ kamatt√°mogat√°st ny√ļjt√≥ program l√©trehoz√°sa azon mikro √©s kisv√°llalatok sz√°m√°ra, amelyek a faktoring kedvezm√©nyes ig√©nybev√©tel√©vel √©letben tudnak maradni. Aforr√°ssal azon v√°llalkoz√°sokat lehetne el√©rni, amelyek ‚Äď a v√°ls√°g ellen√©re ‚Äď j√≥ piacokkal rendelkeznek, n√∂vekedni tudn√°nak, de a beszŇĪk√ľlt √©s dr√°ga banki finansz√≠roz√°si lehetŇĎs√©gek miatt m√©gsem tudnak forr√°shoz jutni. Rem√©lhetŇĎ, hogy a k√∂zelj√∂vŇĎben lehetŇĎv√© v√°lik egy ilyen t√≠pus√ļ v√°llalkoz√°sfejleszt√©si program √©letre h√≠v√°sa, mŇĪk√∂dtet√©se.

   

  SZAKMAI ELISMER√ČS  

A Sz√∂vets√©g 2009. szeptember 23.-i k√∂zgyŇĪl√©s√©n Martink√≥ K√°rolynak a Faktoring√©rt eml√©k√©rmet adom√°nyozta. A szakmai elismer√©st Cs√°ki Ferenc eln√∂k adta √°t. A tags√°g √≠gy k√∂sz√∂nte meg Martink√≥ K√°rolynak a Sz√∂vets√©g l√©trehoz√°sa, tev√©kenys√©g√©nek kialak√≠t√°sa, a faktoring szakma fejleszt√©se √©rdek√©ben v√©gzett kiv√°l√≥ munk√°j√°t.  Piaci kockázatok és hitelbiztosítás

A piaci kock√°zatok elm√ļlt idŇĎszakban bek√∂vetkezett n√∂veked√©se, √©s a hitelbiztos√≠t√≥k ‚Äěvisszafogott‚ÄĚ √ľzleti aktivit√°sa miatt p√°rbesz√©d indult meg a hitelbiztos√≠t√≥kkal √©s a Garantiqa Zrt.-vel annak √©rdek√©ben, hogy a faktoring √ľgyletek kedvezŇĎbb biztos√≠t√°si h√°tt√©rfelt√©telekkel rendelkezzenek.

Tekintettel arra, hogy a faktoring √ľgyf√©lk√∂r elsŇĎsorban kis- √©s k√∂z√©pv√°llatokb√≥l √°ll, √©s a v√°ls√°gb√≥l val√≥ kil√°bal√°s √∂szt√∂nz√©se a Garantiqa Zrt. eset√©ben is kiemelt c√©l, siker√ľlt olyan felt√©telrendszert l√©trehozni, ami rem√©nyeink szerint megk√∂nny√≠ti a nem elsŇĎrang√ļ p√©nz√ľgyi poz√≠ci√≥val rendelkezŇĎ √ľgyfelek r√©sz√©re a faktoring konstrukci√≥ ig√©nybev√©tel√©t.

 

  Faktoring program létrehozása

2008 ŇĎsz√©n, a p√©nz√ľgyi v√°ls√°g hat√°s√°ra megnehez√ľlt piaci felt√©telek k√∂zepette A SZ√ĖVETS√ČG kezdem√©nyeztE az illet√©kes hat√≥s√°gn√°l egy faktoring program ind√≠t√°s√°t, annak √©rdek√©ben, hogy a mikro- √©s kisv√°llalati k√∂r a piacin√°l kedvezŇĎbb k√∂lts√©gek mellett tudjon refinansz√≠roz√°si forr√°shoz jutni. A Nemzeti Fejleszt√©si √©s Gazdas√°gi Miniszt√©rium A kezdem√©nyez√©st nyitottan fogadta. A program felt√©teleinek a kialak√≠t√°sa folyik

 

  A FAKTORING MEGIT√ČL√ČSE AZ √ĀFA SZEMPONTJ√ĀB√ďL

2007. √©v v√©g√©n a Sz√∂vets√©g v√©lem√©nyt k√©rt a P√©nz√ľgyminiszt√©riumt√≥l a 2008.-t√≥l √©letbel√©pŇĎ √°fa t√∂rv√©ny faktoringot illetŇĎ meg√≠t√©l√©se miatt. A Sz√∂vets√©g v√©lem√©nye szerint az √°f√°t illetŇĎen a faktoring t√©nyleges gazdas√°gi tartalma az ir√°nyad√≥. EbbŇĎl a szempontb√≥l az eg√©sz vil√°gon √©rv√©nyesnek tekintett Unidroit meg√°llapod√°st c√©lszerŇĪ k√∂vetni. A meg√°llapod√°st Magyarorsz√°g is ratifik√°lta. A meg√°llapod√°s szerint a faktoring engedm√©nyez√©sen alapul√≥, t√∂bb szolg√°ltat√°s kombin√°ci√≥j√°t mag√°ban foglal√≥ vegyes szerzŇĎd√©ses konstrukci√≥. Elemei:

 • MegelŇĎlegez√©s, finansz√≠roz√°s
 • K√∂vetel√©sek nyilv√°ntart√°sa
 • √úgyf√©l jav√°ra t√∂rt√©nŇĎ beszed√©s (behajt√°s)
 • V√©delem az ad√≥sok fizet√©si k√©sedelme, mulaszt√°sa ellen.

Miut√°n szolg√°ltat√°sok (minimum 2, esetleg 3 vagy 4 szolg√°ltat√°s) kombin√°ci√≥j√°r√≥l van sz√≥, nem hat√°rozhat√≥ meg melyik a domin√°ns, vagy fŇĎ tev√©kenys√©g. A Sz√∂vets√©g v√©lem√©nye szerint az egyes szolg√°ltat√°sok √°fa szempontb√≥l a k√∂vetkezŇĎ meg√≠t√©l√©s szerint kezelhetŇĎk:

 • MegelŇĎlegez√©s, finansz√≠roz√°s ‚Äď √°fa mentes. Ide tartozik jellemzŇĎen: kamatk√∂lts√©g, rendelkez√©sre tart√°si d√≠j, leh√≠v√°si d√≠j, k√©sedelmi kamat, stb.
 • K√∂vetel√©sek nyilv√°ntart√°sa ‚Äď √°fa k√∂teles. Ide tartozik jellemzŇĎen: faktord√≠j, bevizsg√°l√°si d√≠j, szerzŇĎd√©sk√∂t√©si, -m√≥dos√≠t√°si, -bont√°si d√≠j, e-faktoring (elektronikus adatcsere) d√≠ja, a nyilv√°ntartott k√∂vetel√©sekrŇĎl adott kimutat√°sok d√≠ja, stb.
 • Beszed√©s (behajt√°s) ‚Äď √°fa k√∂teles. Ide tartozik jellemzŇĎen: faktord√≠j, felsz√≥l√≠t√°sok, peren k√≠v√ľli √©s peres elj√°r√°sok d√≠ja, behajt√°si jutal√©k, k√∂telezettek bevizsg√°l√°si d√≠ja, vevŇĎinform√°ci√≥k d√≠ja, a p√©nzforgalommal √∂sszef√ľggŇĎen felmer√ľl bankk√∂lts√©gek tov√°bbh√°r√≠t√°sa vagy az ezt fedezŇĎ √°tal√°nyd√≠jak, stb.
 • V√©delem az ad√≥sok fizet√©si k√©sedelme, mulaszt√°sa ellen ‚Äď √°fa k√∂teles. Ide tartozik jellemzŇĎen: A faktord√≠j kock√°zati fel√°ra, vagy a biztos√≠tott √°llom√°ny ut√°n felsz√°m√≠tott d√≠j, vevŇĎbevizsg√°l√°si d√≠j, limitek m√≥dos√≠t√°s√°nak d√≠ja, stb.

Az APEH a P√©nz√ľgyminiszt√©riummal egyeztetve a k√∂zelm√ļltban t√©rt vissza a Sz√∂vets√©g megkeres√©s√©re √©s √°ll√°sfoglal√°s√°ban megerŇĎs√≠tette a Sz√∂vets√©g szakmai v√©lem√©ny√©t. Id√©zet a lev√©lbŇĎl:

‚ÄěA fent felsorolt szolg√°ltat√°selemek k√∂z√ľl √∂nmag√°ban ‚Äď tartalma alapj√°n ‚Äď az 1) pontban hivatkozott szolg√°ltat√°s tartozhat az √°fat√∂rv√©ny 86. ¬ß (1) bekezd√©s b)-f) pontokban felsorolt p√©nz√ľgyi szolg√°ltat√°sok al√°, a 2)-4) pontban szereplŇĎ szolg√°ltat√°sok ‚Ķ..norm√°l ad√≥k√∂teles szolg√°ltat√°sok.
Mindezek alapj√°n ‚Ķ.az Unidroit Egyezm√©ny szerinti faktoring, tekintettel arra, hogy az soha nem lehet csup√°n finansz√≠roz√°s (hiszen a felsoroltak k√∂z√ľl legal√°bb k√©t szolg√°ltat√°selemet kell tartalmaznia) olyan komplex √ľgylet, amely fŇĎszab√°lyk√©nt 20 sz√°zal√©kos ad√≥m√©rt√©k al√° tartoz√≥ szolg√°ltat√°s, √≠gy az engedm√©nyezŇĎ √°ltal a faktornak fizetett d√≠jak alapvetŇĎen 20 sz√°zal√©kos √°f√°val terhelten sz√°ml√°zand√≥k.
Ugyanakkor a faktoring jellemzŇĎen finansz√≠roz√°si elemet is tartalmaz, amely szolg√°ltat√°selem ‚Äď √∂n√°ll√≥an n√©zve ‚Äď az √°fat√∂rv√©ny 86. ¬ß (1) bekezd√©s d) pontja alapj√°n ad√≥mentes szolg√°ltat√°s lenne.‚ÄĚ

√Āll√°spontunk szerint abban az esetben, ha a faktor√°l√°s sor√°n megjelenik a finansz√≠roz√°si elem is, √©s az a faktor √°ltal ny√ļjtott egy√©b szolg√°ltat√°sokt√≥l egy√©rtelmŇĪen elk√ľl√∂n√≠thetŇĎ, akkor a finansz√≠roz√°si szolg√°ltat√°s ellen√©rt√©ke ad√≥mentesen, m√≠g az egy√©b szolg√°ltat√°selemek ellen√©rt√©ke 20 sz√°zal√©kos √°f√°val terhelten sz√°ml√°zand√≥.‚ÄĚ 

 

MagyarEnglish
Hírek